Ugrás a tartalomra

Tájékoztató érettségizett gyermek családi kedvezményre való jogosultságának változásáról

Az alábbiakban a családi kedvezmény igénybevételével kapcsolatos aktualitásokról szeretnénk tájékoztatni, amennyiben Ön 2022. év folyamán nyilatkozatban kérte a családi kedvezmény érvényesítését munkáltatójától.

Az 1995. évi CXVII. személyi jövedelemadóról szóló törvény 29/A. § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény (ideértve a családi járulékkedvezményt is) gyermeke után fő szabályként addig jár a szülőnek, ameddig gyermekére tekintettel családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 8.§-a szerint az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek köznevelési intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik –sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti.

Fentiekből következik, hogy az érettségi, illetőleg a nappali tagozaton köznevelési intézményben szerzett szakképesítés megszerzése után a családi pótlékra való jogosultság megszűnik, ezáltal a családi kedvezmény sem érvényesíthető.

A középiskolai tanulmányok befejezéséről az iskola szolgáltat adatot a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya felé, így a családi pótlékra való jogosultság megszűnéséről a szülők a Kormányhivataltól kapnak határozatot.

Fentiek alapján az érettségizett, valamint a szakképzésben záró vizsgát tett gyermek esetében július hónapra vonatkozóan a szülőnek munkáltatója felé a változásról nyilatkozatot kell tennie a csatolt nyomtatványon, oly módon, hogy ezen gyermekeket sem kedvezményezett eltartottként, sem eltartottként  nem lehet figyelembe venni a családi kedvezmény igénybe vétele során. A nyomtatványon ezen gyermek eltartotti minőségét nulla kóddal kell megjelölni. 

Ha az érettségizett gyermek e vizsgát követően ismét köznevelési intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat (szakképzésben vesz részt), akkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyben a gyermek betölti a 20. életévét (sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik). Családi adókedvezményre is eddig az időpontig lesz jogosult. Ebben az esetben a családi pótlék és az adókedvezmény nem jár automatikusan, azt ismételten igényelni kell az érintett gyermekre vonatkozóan.

A családi pótlék a Kormányhivataltól igényelhető. Érettségizett gyermek esetén, amennyiben az igényt szeptemberben nyújtják be, úgy visszamenőlegesen július-augusztusra is jár az összeg.

A családi kedvezményt a munkáltatónál lehet ismételten igényelni, ám visszamenőlegesen július-augusztus hónapra csak az év végi adóelszámolás során lehet érvényesíteni.

Ha gyermeke érettségi után felsőoktatási intézmény nappali tagozatára nyer felvételt és a  Kormányhivatal felé  eltartottként bejelenti- ezen gyermek után  már  nem – de a többi eltartott után magasabb összegű családi pótlékra lesz jogosult. Ebben az esetben a gyermek a családi kedvezménynél is újra figyelembe vehető, de csak az eltartottak létszámánál. A családi kedvezmény nyilatkozatot ebben az esetben is újra módosítani kell.

Főszabályok összegzése:

  1. Amennyiben gyermekére tekintettel  megszűnik a családi pótlékra való jogosultsága, kérem módosítsa a családi kedvezmény nyilatkozatát.
  2. Amennyiben később újra jogosult lesz a családi pótlékra, mivel gyermeke továbbra is középfokú intézmény nappali tagozatán tanul, és a 20 éves életkort még nem tölti be, kérje visszamenőleg júliustól a Kormányhivatalban (elérhetőségek mellékelve) a családi pótlék folyósítását, illetve munkáltatójától a családi kedvezmény igénybevételét.
  3. Amennyiben gyermekére tekintettel családi pótlékra már nem jogosult, de a gyermek továbbra is köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, valamint van még olyan gyermeke, akire tekintettel családi pótlékban részesül, jelentse ezt be a Kormányhivatalnál, majd a munkáltatójánál, mivel így a családi pótlék és a családi kedvezmény esetében is magasabb összegű támogatásra illetve kedvezményre lesz jogosult.
  4. Amennyiben az eltartottak létszámába beszámító gyermeke a köznevelési vagy felsőoktatási intézményben tanulmányait befejezi, ezen változást is be kell jelenteni mind a Kormányhivatal, mind a munkáltatója felé.

Kérdés esetén kérjük, keresse a szervezeti egység területi munkaügyi ügyintézőjét vagy számfejtőjét.

Humánpolitikai Főosztály