Pécsi Tudományegyetem

Kancellária
Humánpolitikai Igazgatóság

 

 

Tájékoztató ügyfélkapunyitási lehetőségről, és SZJA-határidőkről

k, 2018/01/30 - 09:49 -- Temesiné Fortvi...
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az alábbiakban ismét szeretnénk felhívni a figyelmét a 2017. évi adóbevallás elkészítésével kapcsolatos változásokra,valamint  a munkáltatói adómegállapítás megszűnésére.

2018. január 1-én hatályát vesztette a személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi CXVII. törvény 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását, azt a jogszabály kizárja.

A fentiek miatt ezért Önnek az eddig megszokottól eltérően a jövőben már nem kell nyilatkoznia a Pécsi Tudományegyetem felé arról, hogy mely adózási módot választja.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (továbbiakban NAV) – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, az adóbevallási tervezetek a www.nav.gov.hu -ról és a www.magyarorszag.hu -ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg. Ehhez célszerű ügyfélkapu hozzáférést igényelni.

Azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, továbbá bármely megyei kormányhivatalban, a megyei kormányhivatalok járási hivatalában (azaz a Kormányablakokban), illetve a Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain is elvégezhetik az ügyfélkapu regisztrációt.

A bevallások zökkenőmentes benyújtásához a NAV segítségét kértük, hogy munkatársai meghatározott  helyszíneken nyissanak ügyfélkaput dolgozóink számára,  így a bevallások benyújtása akár otthonról is elvégezhető.

A NAV az alábbi időpontokban biztosítja a Pécsi Tudományegyetemen az ügyfélkapunyitás lehetőségét:

·         2018. január 23. 9-12 óra között, 48-as tér Közgazdaságtudományi Kar, Gondnoki Iroda (48-as téri bejárat, földszint  jobbra az első ajtó a portával szemben )

·         2018. január 23. 13-15 óra között, Rákóczi út 2. .Klinikai Központ„C” épület, II. emelet „RKCE-2010” helyiség

·         2018. január 30. 9-12 óra  között, Rókus utca 2.  K. épület, fsz. 12 tárgyaló

·         2018. január 30. 13-15 óra között, Szigeti út 12. Általános Orvostudományi Kar, Elméleti Tömb Tanácsterem I.emelet

·         2018. február 1. 9-12 óra között, Szántó Kovács János utca 1/B. „C” terem (földszint, portamellett)

·         2018. február 1. 13-15 óra között, Akác utca 1. Gondnoki épület. (5.ép.földszint)

Az ügyfélkapu regisztrációhoz szükséges:

·         személyi igazolvány

·         adóazonosító jel

·         érvényes e-mail cím

·         felhasználó név

·         „KÉRELEM ÉS NYILATKOZAT Ügyfélkapu regisztráció ügyintézéséhez” elnevezésű nyomtatvány kitöltése, aláírása

Ügyfélkapu regisztráció hiányában a magánszemélyek 2018. március 15-ig kérhetik, hogy NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet. A kérelem többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

-   SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn pl SZJA 8765432109 19910101);

-   a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);

-   a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;

-   levélben kötetlen formában,

-   az ügyfélszolgálati irodákban személyesen 

-   az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

Ha a magánszemély 2018. május 22-ig nem fogadja el, egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZJA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

A bevallási kötelezettség továbbra is teljesíthető önállóan is a NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített 17SZJA bevallás benyújtásával, illetve a NAV ügyfélszolgálati irodáiban is elérhető lesz a papír alapú 17SZJA nyomtatvány.

Az adó 1+1 százalékának felajánlására az eSZJA felületen vagy az önadózóként elkészített bevallásban, illetőleg a  nyilatkozat NAV-hoz történő személyes benyújtással van lehetőség 2018. május 22-ig.